Mangó sajttorta

A mangó sajttorta egy ízletes és egzotikus desszert, amely tökéletes választás bármilyen különleges alkalomra. Íme egy egyszerű recept, amely friss és gazdag mangó ízt nyújt:

Mangó Sajttorta

Hozzávalók:

Alap:

  • 200 g keksz (például Graham keksz vagy Digestive)
  • 100 g vaj (olvasztva)
  • 2 evőkanál cukor (opcionális)

Töltelék:

  • 500 g krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 200 ml tejszín (nem édesített)
  • 150 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 200 g friss vagy fagyasztott mangó (pürésítve)
  • 1 evőkanál citromlé

Mangó Topping:

  • 200 g mangó (friss vagy fagyasztott, felkockázva)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál zselatin (por vagy lap)

Elkészítés:

  1. Előmelegítés:

    • Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra (160°C légkeveréses).
  2. Keksz Alap:

    • Keksz morzsolása:

      • Tedd a kekszeket egy élelmiszeripari robotgépbe, és aprítsd finomra. Ha nincs robotgéped, tedd a kekszeket egy zacskóba, és törj össze egy sodrófával.
    • Vaj hozzáadása:

      • Keverd össze a kekszmorzsát az olvasztott vajjal (és cukorral, ha használod) egy tálban, amíg az elegy hasonlít a nedves homokra.
    • Formázás:

      • Nyomd le a kekszes keveréket egy 23 cm-es tortaformában (vagy egy piteformában) az aljára és oldalára. Használhatsz egy poharat, hogy egyenletesen nyomkodd le.
    • Sütés:

      • Süsd az alapot 10 percig a sütőben, majd vedd ki és hagyd kihűlni.
  3. Sajttorta Töltelék:

    • Krém összeállítása:

      • Egy nagy tálban keverd össze a krémsajtot és a cukrot, amíg sima és krémes lesz.
    • Tojások hozzáadása:

      • Add hozzá a tojásokat egyenként, alaposan elkeverve minden egyes hozzáadás után.
    • Mangó és citromlé:

      • Keverd bele a mangó pürét és a citromlevet.
    • Tejszín hozzáadása:

      • Verd fel a tejszínt lágy csúcsokig, majd óvatosan forgasd bele a krémsajtos keverékbe.
    • Töltelék elkészítése:

      • Öntsd a sajttorta tölteléket a kihűlt keksz alapra, és simítsd el a tetejét.
    • Sütés:

      • Süsd a tortát 50-60 percig, amíg a közepén csak enyhén rázkódik. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
    • Hűtés:

      • Hagyd a tortát a sütőben, ajtót résnyire nyitva hagyva, hogy fokozatosan hűljön le, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára, de legjobb, ha egész éjszakára.
  4. Mangó Topping:

    • Mangó püré:

      • A mangót, cukrot és citromlevet egy lábasba tedd. Közepes lángon főzd, amíg a mangó megpuhul és a keverék szirupos állagú lesz (kb. 5-7 perc).
    • Zselatin előkészítése:

      • Ha zselatin port használsz, keverd össze egy evőkanál vízzel, és hagyd állni 5 percig, majd melegítsd fel, amíg teljesen feloldódik. Ha zselatin lapot használsz, áztasd vízben, amíg puha lesz, majd melegítsd fel, hogy feloldódjon.
    • Összeállítás:

      • Add hozzá a feloldott zselatint a mangó püréhez, keverd jól össze, majd hagyd hűlni.
    • Topping elkészítése:

      • Öntsd a mangó pürét a kihűlt sajttorta tetejére, és simítsd el.
  5. Hűtés és Tálalás:

    • Hűtés:

      • Tedd a tortát a hűtőbe még legalább 1-2 órára, hogy a mangó réteg jól megdermedjen.
    • Díszítés:

      • Tálalás előtt díszítheted friss mangó szeletekkel vagy mentalevelekkel.

Ez a mangó sajttorta friss és ízletes, tökéletes desszert a nyári hónapokban vagy bármikor, amikor egy egzotikus ízélményre vágysz. Jó sütögetést és étkezést! Ha bármilyen kérdésed van, szívesen segítek!